Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Verschillende soorten verlichting voor in je tuin

Wanneer we het hebben over een gezellige tuin, dan denken we vaak aan de inrichting waarbij meubels en ook accessoires vaak belangrijk zijn. Toch staan we er niet bij stil dat de keuze voor verlichting uiteindelijk bepaalt hoe gezellig een tuin echt is. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het niet bepaald gezellig is wanneer je een tuin hebt, die alleen verlichting is met een paar felle lampen. Daarom willen we in dit artikel graag de mogelijkheden met je bespreken, zodat je precies weet welke soorten verlichting er allemaal zijn en ook waar je op moet letten bij de aanschaf en het installeren ervan.

De voordelen van verlichting in je tuin

Net als binnen, hebben we ook in de tuin functionele verlichting nodig. Bijvoorbeeld voor langs het pad naar schuur of voor onder de overkapping. De voordelen van functionele verlichting in je tuin zijn:

Veiligheid

Verlichte looppaden, trappen en opritten verminderen het risico op ongelukken in het donker. Je hoeft je geen zorgen te maken over struikelen over obstakels of verloren sleutels zoeken bij thuiskomst.

Sfeer

Met de juiste verlichting kun je de juiste sfeer creëren, of je nu kiest voor warme en gezellige verlichting of een meer moderne en minimalistische uitstraling. Hiermee breng je jouw persoonlijke stijl tot leven en maak je van je tuin een plek waar je graag tijd doorbrengt.

Functionaliteit

Door bepaalde gebieden in je tuin te accentueren met verlichting, zoals een zithoek, een vijver of een hoge boom, geef je ze extra functionaliteit. Zo kun je ook 's avonds volop genieten van je tuin en deze op een andere manier ervaren.

Beveiliging

Goede verlichting kan ook dienen als een afschrikmiddel voor ongewenste 

gasten. Een goed verlicht huis en tuin geven de indruk dat er iemand aanwezig is, waardoor potentiële inbrekers worden ontmoedigd om een poging te wagen.

Verschillende soorten verlichting

Verlichting is er in allerlei soorten en maten. Omdat we voor de tuin eigenlijk maar drie verschillende soorten verlichting hebben, die ook echt handig zijn en veel worden toepepast, hebben we ons in dit artikel tot deze drie beperkt op basis van de laatste trends.

Lichtsnoeren voor buiten

Lichtsnoeren zijn ideaal om het direct een stuk gezelliger te maken in je tuin. Waar we bij lichtsnoeren vaak denken aan prikkabels met verschillende kleuren lampen voor een feestje, zijn er zoveel meer mogelijkheden dan alleen dat. Zo kun je tegenwoordig lichtsnoeren, prikkabels en feestverlichting buiten kopen voor allerlei verschillende soorten toepassingen. Dus voor zowel sfeerverlichting onder de overkapping, als een prikkabel voor in een feesttent. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je goed oplet dat je kiest voor verlichting met de juiste certificering, maar daarover later meer.

Spotjes

Soms wil je liever wat feller licht, bijvoorbeeld onder je overkapping. Daarom is het handig om ter aanvulling op lichtsnoeren, ook te kiezen voor spotjes. Handig is wel om te kiezen voor dimbare spotjes, zodat je tijdens een avondje borrelen met vrienden de verlichting wat zachter kunt zetten, maar ook feller kunt zetten op  het moment dat je de krant wilt kunnen lezen.

Grondspots

We hebben het natuurlijk wel gehad over verlichting voor onder de overkapping, maar ook je planten en de rest van de tuin verdienen de nodige aandacht. Dus heb je een prachtige palmboom, dan zijn grondspots de perfecte manier om deze letterlijk extra te belichten. Let alleen wel even op dat wanneer je kiest voor verlichting op stroom, je eventueel elektra aan moet (laten) leggen. Doe je dit liever niet, kies dan voor solar.

Waar let je op bij het aanschaffen van tuinverlichting?

Nu je precies weet wat de voordelen zijn van verlichting in je tuin en welke verschillende soorten er zijn, is het ook handig te weten waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Want we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat kwaliteit en veiligheid enorm belangrijk zijn. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks denkt alles voor elkaar te hebben, maar dit uiteindelijk niet het geval blijkt te zijn.

Doel van de verlichting

De uiteindelijke keuze voor je verlichting, is met name afhankelijk van het uiteindelijke doel. Daarom is het verstandig te beginnen met het maken van een lichtplan, zodat je voor jezelf precies weet welk type verlichting je in je tuin nodig hebt. Daarbij is het verstandig dit te laten doen door iemand die hier verstand van heeft. Je kunt namelijk op papier wel een heel plan uitdenken, maar op het moment dat dit in praktijk lastig uitvoerbaar wordt, omdat je dan een hele kabel moet aanleggen, is het misschien beter een andere keuze te maken.

Let op de IP waarde

Waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met de IP waarde bij het kiezen van verlichting voor je tuin? Het antwoord is eenvoudig en dat is dat buitenverlichting bestand moet zijn tegen verschillende weersomstandigheden en andere externe factoren. De IP waarde, oftewel de Ingress Protection Rating, geeft aan in hoeverre een lichtarmatuur bestand is tegen stof en vocht. Voor buitenverlichting is IP67 aan te raden. Kijk hier dus ook goed naar bij de aanschaf.

Kies voor koppelbare verlichting

Het maakt niet uit welke verlichting je kiest, zolang het maar te koppelen is met elkaar. Dat houdt niet in dat de spots en prikkabel op één stopcontact moeten kunnen, maar wel dat je meerdere prikkabels op elkaar kunt aansluiten. Zo voorkom je dat je straks ontzettend veel stekkers hebt, waarvoor je een stopcontact nodig hebt.

Laat je adviseren door een elektricien

Het aanleggen van verlichting en dus indirect elektra is een beste klus. Nu is het ophangen van een lamp vaak het probleem niet, maar wel wanneer je op verschillende plekken in de tuin verschillende soorten verlichting wilt hebben. Je doet er dan verstandig aan om gewoon eens met een elektricien in gesprek te gaan, zodat hij met je mee kan kijken wat wel of niet verstandig is. Stel dat je allemaal nieuwe elektra moet aan laten leggen, dan kan dit aardig in de papieren lopen. Wel zo fijn om dit van tevoren te weten.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips